03 kesäkuuta 2005

Ajatuksia keskustelufoorumeista

Lyseo.comin sivuilla on ollut viime syksystä saakka käytössä foorumit, jotka korvasivat edellisen foorumiversion moninaisten palvelinongelmien vuoksi. Sitä ennen käytössä on ollut mm. webCT:n vastaava. Se jäi käyttömukavuudeltaan vähän samanlaiseksi kuin pedanetin palikkaversio, joka jäi lähinnä kokeiluasteelle.


Verkkokeskusteluja voidaan käyttää monipuolisesti mm. etä- ja ryhmätöiden tekemiseen. Mm. kirjavertailuja, väittelyitä (pareminkin chat-sovelluksissa), esitelmiä, elokuva-analyysejä, kirjallisuuskeskusteluja voidaan vielä nettiympäristöön. Tällöin saavutetaan monia etuja: esim. päivälukion suurissa ryhmissä voidaan käyttää usean tunnin aikaa vievät kirjallisuuskeskustelut opiskelijoiden itsenäiseen työskentelyyn foorumeilla. Samaten etä- ja virtuaaliryhmissä, joissa ei varsinaisia pakollisia oppitunteja ole lainkaan ryhmän jäsenet voivat vaihtaa ajatuksia esim. imago- tai mainosanalyysin, miksei tekstitaidon tehtävien tekemisessä.

Aloitus on useimmissa asioissa tärkeää. Sama koskee myös keskustelufoorumien käyttöä. Usein opettaja ajattelee, että opiskelijat ovat taitavia selaimien ja ohjelmien käyttäjiä, mutta tämä on ilmeinen harhaluulo. Siitä minulla on omakohtaisia kokemuksia myös yliopisto-opinnoissa opiskelijana parin vuoden takaa. Eräs opintoryhmä kutistui heti puoleen, kun perehdytys puuttui kokonaan. Pyrin itse käyttämään ainakin yhden oppitunnin kurssin alussa foorumeihin tutustumiseen.

Tottumattomuuden lisäksi ongelmia aiheuttavat lähinnä puutteet tarvittavista laitteistoista. Ensimmäistä ongelmaa olen pyrkinyt ratkaisemaan perehdyttämällä mahdollisuuksien mukaan kurssien alussa ohjelman käyttöön. Suurena apuna ovat olleet myös harjaantuneet opiskelijat, jotka pyynnöstäni ovat toimineet mm. moderaattoreina foorumeilla. Mikäli neuvontatehtäviä heillä on ollut, luvassa on ollut helpotuksia kurssin tehtävistä tms. Jälkimmäinen ongelma on vaikeampi, sillä esim. isossa lukiossa oppilasmäärä on useita satoja, mutta käytössä voi olla yksi ajanmukainen ATK-luokka, jossa koneita on vajaat parikymmentä. Tämän lisäksi opetuskäytössä voi olla toinenkin luokka, jossa vanhuuttaan kituuttaa vielä melkein saman verran koneita mutta joista ei juuri ole iloa vaativaan työskentelyyn. Myöskään mahdollisuuksia dataprojektorien käyttöön ei liiemmin välttämättä ole.

Mikäli oppilaitoksessa on tarvittava laitteisto sekä osaava opettaja keskustelufoorumien tapainen työskentely voi tehostaa normaalia tuntiopetusta. Toki vanhanaikaisia luokan edessä pidettäviä esitelmiä tulee olemaan jatkossakin, väittelyistä puhumattakaan. Esim. luovan kirjoittamisen kurssilla sekä puheviestinnän kurssilla palaute verkkokeskusteluista on ollut ehkä positiivisinta.