10 lokakuuta 2008

Syksyn 2008 esseesuosikit

Tutustu kokeeseen.

Olihan niitä jälleen kerran: tyttöjen ja poikien aiheet. Monet naispuoliset valitsivat kolmostehtävän, jossa sai kirjoittaa unelmahäistä ja tulevasta siipasta. Miehille mieluisia aiheita ovat tekniikkaan liittyvät tehtävät, ja nyt sai pohtia vieläpä onnellisuutta.

Tehtävät jakautuivat seuraavasti:
  1. Tehtävä 13. Tekeekö tekniikka onnelliseksi? Kirjoita aiheesta Tanja Kotron tekstin ja omien kokemustesi perusteella (21%).
  2. Tehtävä 3. Avioliitot lyhenevät mutta häät suurenevat. Pohdi ilmiöitä (19%).
  3. Tehtävä 2. Monet haaveilevat julkisuudesta. Ei ole edes väliä, millä tavalla tai mistä syystä tulee kuuluisaksi. Esilläolo on usein tärkeämpää kuin julkisuuden syy. Julkisuudesta on tullut työpaikka ja julkkiksena olemisesta ammatti. Kirjoita julkisuushakuisuudesta (17%).
  4. Tehtävä 4. Voiko Itämeri pelastua (10%)?
Muista saatiin aikaiseksi joitakin yksittäisiä suorituksia.

Otsikko- vai aineistotehtävä?

Tällä kertaa valittavana oli kahdeksan otsikkoaihetta, aineisto kuului kuuteen. Esseitä kirjoitettiin jälleen selkeästi enemmän ensin mainitusta ryhmästä eli noin 2/3.

Otsikkovaihtoehto on siinä mielessä helppo vaihtoehto, että tällöin ei tule ongelmia aineistoviittausten kanssa eikä aineistoa tule sivuutettua tai käytettyä väärin. Aiheet olivat laajoja ja osin melko vapaita.