02 lokakuuta 2009

Propagandataksin kyydissä

Kommentti

Teksti on harjoituskommentti eikä edusta julkaisijan mielipiteitä.

”Taksi pimeyteen” on aivan selvästi jonkin talibanhenkisen ihmisoikeusjärjestön tuotantoa, sillä se on täynnä Amerikan-vastaista propagandaa. Näkemäni ”dokumenttielokuva” on pahinta propagandaa ja valhetta, jota olen joutunut sietämään. Se tyrkyttää, että isänmaalliset ja Afganistanissa taistelevat amerikkalaiset olisivat sotarikollisia.

Valheellisuutta tukee suttuinen kuvamateriaali, jota on selvästi manipuloitu. Paikoin esitetyt kuvat ja lavastukset ovat tökeröä ja epäselvää kuin kiinalaisen nyrkkeilijän kouluenglanti. Lisäksi pätkässä entiset sotilaat kertovat todisteita tekemistään julmuuksista. Mistä voimme tietää, että he ovat oikeita sotilaita eivätkä näyttelijöitä?

Amerikan-vastaisessa ”muslimidokumentissa” yritetään jopa kyseenalaistaa presidentti Bushin väite, että Guantanamoon säilötään vain todelliset rikolliset eikä heitä kiduteta. Jokaisen vangin kohtelu on oikeutettua, sillä kukaan Yhdysvaltoja vastaan rikolliseen terrori-iskuun osallisisista ei ansaitsekaan koiraa parempaa kohtelua.

Suoranaiset valheet ja totuuden vääristely tunnelmoivaan pyrkivät elokuvamusiikin säestyksellä vievät viimeisetkin uskottavuuden rippeet sepitteeltä. Rankasti väritettyjen ja lavastettujen yksittäistapausten repostelu etoo. Niihin on ympätty asiayhteydestään irrallisia katkelmia haastatteluista. Niissä yritetään kömpelösti syyllistää isänmaallisia upseereita ja poliitikkoja. Kaiken kaikkiaan elokuva vie lopulta kaiken uskottavuutensa agendaltaan.

Olli Juusonen 08H

Katso elokuvatraileriLue lisää Wikipediasta.