30 marraskuuta 2009

Rima alenee: lets party


Syksyn ylioppilaskirjoitusten tulokset ovat jälleen saapuneet parin kuukauden odotuksen jälkeen. Sensorit ovat antaneet omat pisteensä, ja taas on tullut tilinteon aika.
Rima tuntuu laskevan jatkuvasti. Nyt hyväksytyn arvosanan alaraja oli vaivaiset 21 pistettä. Siitä huolimatta rima kolisi monesti.

Arvosanarajat syksyllä 2009

  • laudatur 85
  • eximia 73
  • magna 58
  • cum laude 42
  • lubenter 31
  • approbatur 21

Vuosien varrella on tullut entistä selvemmäksi, miten pistemäärät vaihtelevat ja heittelevät lopullisessa arvostelussa. Selvää on, että mikä ikääntyneempiä ja mitä enemmän sensorit ovat sidoksissa fennistiikkaan, sitä enemmän varsinkin erityyppisiä kielivirheitä painotetaan - usein jopa kohtuuttomasti.

Abiturienteille saatan aina tiedoksi ennen yo-kirjoituksia, että ottavat yhteyttä alustavan arvioinnin tehneeseen opettajaan. Hän soittaa sensorille ja selvittää arvostelun kriteereitä, jotka ovat olleet joskus aika mielenkiintoisiakin. Niitä olemme analysoineet opettajainhuoneen kahvipöydässä ja tehneet yhdessä päätelmät, kannattaako valittaa vai ei.

Opiskelija tyytyy saamaansa lopulliseen arvosteluun, jos ei sitä lähde itse selvittämään. Hän ei ota yhteyttä, eikä voikaan ottaa, sensoriin, vaan opettaja tekee sen hänen puolestaan, mikäli on aihetta epäillä virheen tapahtuneen. Joskus toisinaan niinkin pääsee käymään, ja oikaisupyynnön saatuaan toinen sensori päätyy eri ratkaisuun kuin tekstin alun perin lukenut megapitkän kokemuksen omaava kollega.