25 tammikuuta 2010

Ironinen kirja-arvio

Houkutus (Twilight, #1) Houkutus by Stephenie Meyer


My rating: 4 of 5 stars
Stephenie Meyerin menestysromaani uppoaa kuin kerttisveitsi lihacarpaccioon - jos lukija on naispuolinen varhais- tai myöhäisteini.

Muutaman tuhannen asukkaan peräkyläkaupunki on tapahtumapaikkana vuosisadan rakkaustarinalle, jossa sata vuotta ilman rakkautta virunut Edward Cullen -niminen "hyvä" vamppi rakastuu hyvätuoksuiseen Isaballa Swaniin.

Aiheena on siis nykyaikaan sijoittuva kauhuromantiikka. Lukija saa tehtäväkseen kahlata neljä Meyerin kirjaa ennen kuin Bellastakin tulee verenimijä ja ennen kuin ihmissudet ja pahat vampyyrit saavat välinsä setvittyä.

Tarina alkaa, kun avioerolapsi Bella muuttaa Phoenixista poliisi-iskänsä luo. 17-vuotias Bella rakastuu oikopäätä kalpeaan, lihaksikkaaseen ja tietysti kuvankauniiseen Edwardiin. Myös vampyyri on myyty ja onnistuu tyydyttämään verehimonsa popsimalla puumia.

Bella on teoksen minämuotoinen kertoja, minkä tiliin voidaan panna kerronnan naiivius ja melkoinen lapsellisuus. Kestää satoja sivuja ensisuudelmaan:"- - ja hän painoi marmorinviileät huulensa varovasti huulilleni." Sentään vähän Pottereita paremmassa dialogissa on joutavia koulutapahtumia ja jokapäiväisiä tyttöjen juttuja sekä niitä vastenmielisiä liehittelijöitä.

Päähenkilö on ahkera ja tunnollinen oppilas, jonka ajatukset pyörivät miltei kokonaan ihastuksensa ympärillä. Myös Edward avaa sydämensä ja toteaa tytön olevan "heroiinia narkkarille". Tutustumisleikki jatkuu jatkumistaan romanttisen imelänä. Siitä huolimatta Bella tekee äidinkielen esseensä kunnolla ja pitää Macbethistä, Humisevasta harjusta ja Jane Austenin kirjoista. Vanhemmat - Charlie ja Renée - jäävät pahvikulisseiksi.

Vasta teoksen loppupuolella kahden rakastavaisen välinen draamallinen jännite laajenee. Toinen vampyyriryhmä tulee Forksiin, ja jäljittäjä James haluaa imeä Bellan tyhjiin. Siinä Cullenin kuusihenkisellä perheellä on tekemistä, mutta loppu on onnellinen. Muutama aukkokohta jää koukuttamaan lukijaa, ja Bella haluaa olla ikuisesti ihanaisen Edwardinsa kanssa: hänhän on "parempi kuin arpajaisvoitto".


View all my reviews >>