20 joulukuuta 2005

Dan Brown: Da Vinci -koodi

Referaatti romaanista

Dan Brownin Da Vinci – koodi kertoo Vatikaanin suurimman salaisuuden paljastumisesta. Salaisuutta on varjellut vuosisatoja salaseura, Siionin luostari, myös temppeliherrat ovat salaisuuden suojelijoita.

Siionin neljä tärkeintä henkilöä on murhattu. Viimeisenä murhattiin Jacques Sauniére, Louvren kuraattori, Louvren sisällä. Hän oli Siionin luostarin ylin henkilö, ja tärkein salaisuuden suojelija.

Murhaa pyydetään selvittämään professori Robert Langdon, uskonnollisten symbolien tutkija. Murhatutkimuksiin osallistuu myös agentti Sophie Nevey kryptologi. Agentti Nevey osoittautuu myöhemmin Sauniéren tyttärentyttäreksi.

Tästä alkaa kiehtova trilleri pyhän Graalin, Vatikaanin suurimman salaisuuden, selvittämiseksi. Monien vaiheiden jälkeen myös toinen osapuoli pääsee kärryille, Opus Dei, Vatikaanin sääntökunta. Joka haluaa Graalin pysyvän myyttinä. Tarina mullistaa näkemyksen Graalista, kaikki tarinan paikat ja kuvaukset ovat todellisia.

Myöhemmin selviää, että Langdonin kutsuja DCPJn ylikomissaari Bezu Fache epäilee Langdonia Sauniéren murhasta. Syyn epäilyyn Feche saa Sauniéren ja Langdonin tapaamisesta, joka ei toteudu. Nevey auttaa Langdonin pakoon, lopulta he pääsevät seikkailun alkuun.

Seikkailuun liittyy myös Opus Dein lähettiläs Silas ja piispa Aringarosa. Myöhemmin saatuaan selville enemmän murhasta Nevey ja Langdon saavat lakikiven käsiinsä. Lakikivellä uskotaan Graalin löytyvän. Lakikiven ratkaisua helpottamaan he menevät Château Villetteen, jossa asuu Langdonin ystävä, Graalin tutkija, sir Leigh Teabing. Opus Deitä auttaa Opettaja, jonka oikeaa henkilöllisyyttä en nyt paljasta. Myös sir Teabingin palvelijalla Rémyllä on osansa trillerissä. Monien vaiheiden jälkeen Nevey, Langdon ja Teabin saavat lakikiven auki, ja salaisuus on ratkeamassa.